Bloglara etik lazım




Blogların daha önce bir yol ayrımında olduğunu ve bu noktada nasıl bir hedef belirlemeleri gerektiğini yazmıştım. Bugün blogculukta popüler bloglar yükselmekte ve profosyonelleşmekteler. Peki bu bizim bahsettiğimiz medya olma hedefine mi yaklaştırıyor bizi? Aslında hem evet hem hayır. Evet bugünkü anlamda çıkar ve maddiyat üstüne kurulu bir medya düzeni için popüler bloglar yeni bir araç. Hayır çünkü böylece medyanın alternatif üretebilme yolu bloglar açısından kapanacaktır.


Peki, neden? Çok basit, popüler bloglar öne çıkarken öne çıkamayan bloglar arada kaybolmaya hatta etkisini yitirmeye başlayacaktır(Daha bugünden başladı). Çünkü popüler bloglar daha şimdiden milyonlarca blog arasında algıda seçicilik nedeniyle diğer blogları sabote etmeye başladı.

İşte şimdi burada dünyada yavaş yavaş oturan ama Türkiye'de tam anlaşılamayan bir çözüm yok olmaktan kurtulmamızı sağlayacaktır. Blogların birleşerek kendi medyasını oluşturması, popüler bloglara karşı tek başına savaşamayan blogculara alternatif sağlayacaktır. Onpunto bu konuda bir başlangıç yapmış, blog medyası oluşturmaya çalışmıştı ancak o zaman bile ciddi bir sinerji yaratılamadı. Dünyada ise bunun örneklerinin çoğunlukla konvensiyonel medya tarafından yürütüldüğünü görüyoruz. Türkiye'de bunun örnekleri yok değil. Ama ne yazık ki bizim ihtiyacımız olan kendi medyasını oluşturan bir blog dünyası.



İşte bu noktada blogların belki de kendi etik ilkelerini ve yol haritasını çıkarması lazım. Hayattorlak'ın Onverita'da yazdığı blog adabı, belki de bu konuda referans alınabilecek ölçüde. Referans noktalarından biri de Milliyet blogun editör denetlemesi ve Blogger'ın okyucu denetlemesi yöntemleri. Milliyet blog bu konuda kendi ilkelerini ortaya koymuş ancak editörlerin onayını beklemek profosyonel gibi görünsede şu an için blog dünyasının hazır olmadığı bir uygulama. Blogger ise okyucunun şikayetine dayanıyor. Bu da kötü kullanılabilecek ve dezavantajları olan bir yöntem.


Hem zaten blog mantığında aşırı fikirler(Irkçılık, porno gibi) ve rahatsızlıklar olmadıkça yazı silinmesi, yayına alınmaması gibi uygulamalar blogculuğun özgür ruhuna aykırı bir durum. Editörün görevi tıpkı Onpunto'da olduğu gibi yazıları ana sayfaya almak ve gündem yaratmaya çalışmak olmalı. Tabii aynı zamanda blogculukta yeni gelişmelerin de yolu açılmalı.
Bunlar neler mi? Bir kere bloglara dayanan bir haber portalı. İkincisi blogcuların yazı dışında açıılacak haber havuzuna haber göndermesi. Böylece bloglar kendi medyasını yaratacaktır. Ancak diiyecekseniz Türkiye'de böyle uygulamalar yok mu? Evet var, CNN Türk ve Hürriyet'de bloglara dayanmayan ve milog adı verilen -açılımı mobil gazeteci-vatandaşın şahit oduğu olayları yazıp, görüntüleyip gönderdiği siteler.


Daha önce ki yazılarımda yazmıştım blogların milogların bu işlevini kazanması gerekiyor. Yani miloglarla bloglar birleşmezse karşımıza şöyle bir senaryo çıkacak;
-Popüler bloglar öne çıkacak ve popülerleşemeyen bloglar zamanla ortadan kalkacak. Bu popüler bloglar ise para kazanma, sürekli gündemde kalma derdine düşüp bugünün medyasından farklı bir şekle bürünemeyecekler.


-Miloglar ise blogların boşalttığı yeri dolduracak ve konvensiyonel medyaya adabte olacaklar. Böyle olacak çünkü bunu engelleyecek tek şey blogların da milogluk yapabilmesi. Bloglar kendilerine bu yolu kaparsa konvansiyonel medyanın haber kaynağı olmaktan ileri gidemeyecekler.


Kısacası bu dönüşüm gerçekleşmediği taktirde blogların geleceği pek parlak değil. Belki bazı gazetelerin sitelerinnde, blog sitelerinde yazmaya devam edecekler yani fiilen sona ermeyecekler. Çünkü sonuçta internet siteleri bu işten büyük kâr elde ediyor. Ama blogculuk bu gidişle bir popstar yarışmasından farklı olmayacak, öne çıkmak için binbir şakbanlıklar farklı olmak adına yapılan maymunluklar miğdemizi bulandıracak.


Bakalım dünyada kendini farklılaştırmaya çalışan hatta farklı gelişen bloglar Türkiye'de ne hale gelecek? Daha başından beri en azından Türkiye'de habere uzak kalan bloglar bakalım bundan sonra değişebilecekler mi?


Bana göre popüler blogların baskısı buna zorlayacak gibi. En azından dünyada bu süreç böyle işlemeye başladı. Medya değişiyor, internet medyası en sonunda kendine özgü bir habercilik yaratma yolunda. Bu yolda blogculuğun artık karar vermesi gerekiyor medyanın halka açılma palavralarıyla dolu bedava haber elde etme kurnazlığına ortak mı olacaklar yoksa ne kadar güçlü bir medya altyapısı oluşturabileceklerini kendi medyalarını ortaya koyarak mı gösterecekler.


Bloglar medya tarafından kullanılmak istemiyorsa bu ikinci yolu seçerek kendi yollarını çizmelerinde yarar var gibi görünüyor. Bu noktada da ilk adım bana göre etik ilkelerin belirlenmesi olmalı. Yani tıpkı gazetecilik gibi bağlayıcı olmayan ama bir oto kontrol sisteminin temelini atabilecek ilkeler.

Yorum Gönder

Görüşlerinizi paylaşın

Daha yeni Daha eski