Batıdan doğan güneş: Syriza





Komşumuz, gününe göre ya da bazılarına göre ezeli düşmanımız, bazılarına göre ise ebedi dostumuz Yunanistan bugün yazımın konusu. Zor günler geçirdi komşumuz ve doğrusu biz bu zor günlerde onlara el açmak yerine fırsatçılık yapmayı tercih ettik. Her fırsatta Yunanistan örneği verip ekonomimizin sağlamlığından dem vurmak gibi. Kısacası Yunanistan'ı iç siyasete alet ettik. Dış politika açısından zor durumda kaldığı için sürekli olarak sıkıştırmaya, elini zayıflatmaya çalıştık. Hani güçlü devlet böyle yapar diyeceksiniz. Ama iyi bir komşu düşmanı bile olsa zor gününde bir tekmede ben vurayım demez. 

Yunanistan bugün yeniden ayağa kalkmak için demokrasinin gücünü kullandı. Hani bizim ülkemizde pek kullanılmayan demokrasinin gücü. Sol siyasete alışkın olan bir ülke Yunanistan. Cuntacıları alaşağı eden bir geçmişten bahsediyoruz burada. Güçlü ve anarşist bir halk. Buna rağmen ülkede gün geçtikçe artan aşırı milliyetçi etkiyi de görmek gerek. Altın Şafak Partisi denilen oluşum, Avrupa'da yayılan ırkçı partilerin Yunanistan versiyonu. Son seçimde Altın Şafak'ta önemli derecede oylarını arttırdı.

Neyse Altın Şafak ayrı bir yazı konusu, gelelim Syriza konusuna. Syriza, Yunanistan'ın sol siyasete olan yatkınlığını bilmeyenler için radikal bir seçim olarak görülüyor. Syriza, bu açıdan radikal sol olarak ülkemizde lanse ediliyor ama aslında sadece merkez sola göre yelpazenin daha solunda yer alan, demokratik ifade alanında temsil edilen bir parti. Yani bizim anladığımız anlamda bir radikallik yok ortada. Peki ama Syriza söylemlerini gerçek hayata geçirebilecek mi? Bu konuda bazı tereddütlerim var açıkçası. Ekonomik söylemlerinden özellikle borçlarımızı ödemeyeceğiz çıkışından çoktan geri adım attılar. Umarım siyasi ittifak kurdukları milliyetçi partilerin etkisinde kalıp barışçı dış politik söylemlerinden vazgeçmezler. 

Syriza daha çok Yunanistan'ı ekonomik darboğazdan kurtarabilecek mi diye bütün dünya tarafından izleniyor. Sanki sosyal bir deney izlermiş gibi, Syriza'nın açıklarını yakalamaya çalışanlar, partiyi sözünden dönmekle suçlayanlar belki de Yunanistan gerçeğini görmezden geliyor. Evet muhtemelen Yunanistan IMF ile uzun soluklu bir stand by anlaşması yapacak. Çünkü Avrupa devletlerine olan borcunu başka bir şekilde kapamasının imkanı yok. Syriza'yı eleştirenler ise Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir dönemin açılabileceği gerçeğini görmüyor, göremiyor. 

Tabii onlarda haklı. Yeni bir dönem açılması için söylemler yetmez. Ama Ege kimsenin değil, balıklarındır demek öyle her Yunanistan başbakanının harcı değildir. Buna rağmen söylemleri ile eylemleri uyuşmamaya başlayan parti en iyimserlerde bile endişe yaratmaya başladı. Yunanistan'ı krizden kurtarmak pahasına sosyal politik bakışından taviz mi verecek. Kim bilir ama yine de umut etmek gerekiyor. Merak edenler Syriza'nın manifestosunu okumuştur. Özellikle Türkiye ile yaşanan sorunlarda daha barışçıl bir söylemleri var. Aslında buna şaşırmamak lazım. Türkiye'de pek örneğini görmüyoruz ama sol partiler aslında barışçıl bir dış politik bakışa sahiptir. Dirençli ama barışçıl olmak çok zor bir şey değil aslında. 

Türkiye'nin İspanya ve Yunanistan'dan etkilenmesi ve alternatif bir partinin ortaya çıkması olası mı? Bana pek olası gelmiyor. Birleşik Haziran hareketi birazda olsa umut vadeden bir oluşum. ÖDP tarafından kurulmuş olsa bile mahalle forumlarının ve dayanışmalarının ruhunu diri tutmaya çalışıyor. Son günlerde bu oluşuma karşı yapılan tutuklama girişimleri de iktidarın Birleşik Haziran Hareketi'ni tehdit olarak gördüğünün kanıtı. 

Özgecan'ın katledilmesi sonrası duyarlı olan herkesin nasıl bir memlekette yaşadığımıza dair soru sormaya, kafasını ellerin arasına alıp düşünmeye başladığı bir dönemde şiddet olayları ve tecavüz vakaları hızını kesmeden devam ediyor ne yazık ki. Nuh Köklü cinayeti de bunlardan birisi. Syriza hakkında yazmak için çok bekledim o yüzden Türkiye'de artan şiddet ve Nuh Köklü cinayeti hakkında yarın bir şeyler karalayacağım. Tabii ne kadar başarabilirsem artık.

1 Yorumlar

Görüşlerinizi paylaşın

  1. Paylaşımlarınız harika... ilgi ile takip ediyoruz. daha sık güncellenen paylaşımlar ile sitenizi devamının sürmesini tavsiye ediyorum.

    http://sanayitipicaymakinesi.com/
    http://www.remtamutfak.com/
    Çay Makinesi
    Çay Makinası

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski