Blog dünyası oksijensiz kalmış


Bloglar ilk ortaya çıktığı zamanlarda acaba internet kendi alternatif medyasını mı yaratıyor? deniliyordu. Bu bakış açısı bugün bile hala blogların insanlar için umut olmasının en önemli sebebi. Belki bizim ülkemizde değil ama başka ülkelerde blogculuk daha ciddiye alınan, hatta bir nevi gazeteci olarak değerlendiren yeni bir yayın organı biçimini aldı. Bloglar ABD’de basın toplantılarına kabul ediliyor, ünlü blogcular seçim kampanya çadırlarında politikacılarla görüşüp, röportaj yapabiliyor. Peki ama biz ne durumdayız, nasıl bir blog dünyamız var ? 
Aslında yazı yazmak konusunda dünya ile yarışabileceğimiz aşikar. Ama bu yazıların ne kadar nitelikli olduğu başka bir tartışma konusu. Blog dünyamız o kadar karmaşıkki içinde kaybolmanız işten bile değil. Bu kamaşıklığı önlemek için şimdiye kadar birçok girişim yapıldı. Bloxoo bunlara iyi bir örnek. Nedense bu iyi örnek bile bugün faalliğini çoktan yitirdi. Bunda hep eleştirdiğim bloxoo’yu blogcuların sosyal paylaşım sitesi haline getirememiş olmalarının payı büyük. Bunun için çabaladılar ama hepsi boşa gitti desek yeridir.

Bloxoo gibi blogları katogerileyen değilde, blogları öne çıkarmaya çalışan blog siteleri de şimdiye kadar en azından Türkiye’de bunu başaramadı. Belli ki bu konuda bir proje kısırlığı var. Başlarda, mesela Onpunto misali projeler teşvik sistemleriyle ayakta dururken bir anda arkasındaki yayıncı kuruluşun desteğini çekmesiyle boşlukta kaybolabiliyor. Bizde sermaye sahipleri ya bu tür projeleri anlamıyor ya da proje üretenler gerçek anlamda değer yaratabilecek bir projenin adımlarını atamıyorlar. Belki bir araya gelip konuşmanın, blogcular hakkında bu konuda çaba göstermenin zamanıdır. Her ne kadar blog yazarları derneği gibi bir oluşumda olsa bana pekte blog yazarlarını temsil etme anlayışındaymış gibi gelmediler. En azından Türk blogcularını öne çıkarabilecek, Türkiye’de sosyal ağların altında ezilmekte olan blog dünyasını kurtarabilecek bir projelerini görebilmiş değilim. Eğer varsa ve ben göremediysem kusura bakmasınlar. Ama öyle bile olsa bu seslerini duyuramadıklarını da gösteriyor.

Hatırlayın ilk blog yazmaya başladığımızda tek amacımız görüşlerimizi paylaşmaktı. Başka insanların bizim yazdıklarımız hakkında konuşmaları hepimizi memnun etmeye yetiyordu. Oysa şimdi hepimiz acaba yazarak zengin olabilir miyim hayallerinin peşine düştük. Eskiden yazmak bizim için hobiydi, merak ettiğimiz ya da başkalarının merak edeceği şeyleri paylaşmaktan başka bir amacımız yoktu. Şimdi ise hangi marka hakkında yazarsam bana reklam verir, acaba blogumu kitaplaştırsam alan olur mu ? gibi sorular kafamızı dolduruyor. Belli ki hepimizi bir nefes almaya, blog dünyasını daha görünür yapmaya ihtiyacımız var. Bunun için artık nasıl bir platform olabileceği hakkında bin kere yazmışımdır. Birazda başkaları yazsın biz okuyalım. Belki ortak yerlerde buluşursak bir kurtarma planımız da olur.

4 Yorumlar

Görüşlerinizi paylaşın

  1. Yararlı paylaşımlarınızla bize yardımcı olduğunuz için teşekkür ederiz.Dell teknik servisi firması olarak başarılarınızın devamını dileriz.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. yararlı ev etkili bir paylaşım olmuş. blogların önemini ve sorununu çok anlatmışsınız. başarılar dilerim
    çay kazanları

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski