Sürmanşetten ölüm pornosu



Uzun süredir haberden, habercilikten uzağım. Ne doğru dürüst haberleri takip edebiliyorum ne de adam gibi gazete okumuşluğum var. Ama tüm bunlara rağmen habercilik reflekslerimi hala kaybetmediğim inancındayım. Ben bu düşüncelerle mesleki kariyerim ve geleceğim hakkında düşüncelere dalarken, Habertürk'ün manşet rezaleti mesleğe olan sevdamı bir anda ortadan kaldıracak kadar mide bulandırıcıydı.

Fatih Altaylı hazretleri güya bu fotoğrafı sürmanşetten yayınlayarak bizim kadın şiddetine olan algılarımızı açmayı amaçlamış. Ben bu tabloid* gazeteciliği mantığını kabullenmiyorum. Bu fotoğraf, kadına şiddete dikkat çekmek, insanların bu konuda düşünmesini sağlamak için o sür manşete konulmadı. O fotoğraf Habertürk'ün, yazılı basında istediği başarıyı yakalayamayan o gazetenin satışlarını arttırma politikasıdır.


Bu gazetede yazan ve bu manşete tepki koyan yazarlara sesleniyorum. Habertürk'ün ülkemizde birçok benzeri olan "ciddi" görünümlü tabloid gazetelerin arasına katılmaması için gerekirse Fatih Altaylı'ya karşı mücadele edin. Bir gazetenin tabloidliği, şeklinde ya da fiyatında değildir. Bir gazete öncelikle tavrıyla, bakışıyla, sansasyoneli haberin neresine koyduğu gerçeğiyle tabloid olup olmadığını ortaya koyar. 

Bir haberde fotoğraf elbette önemlidir. Ama haberde fotoğraf öne geçiyor ve Balçiçek İlter'in dediği gibi, herkes  bu fotoğrafın mide bulandıracak, insanlığından utandıracak şekilde iğrençliğinden konuşuyorsa, orada haberin içeriğinin anlamını yitirdiği çok acı bir gerçektir. Şunu unutmayalım, bu mesleğe dışarıdan bakan insanlar, bu tür manşetler sonrası farklı düşünse de biz gazeteciden önce insanız. Gazeteciliğimiz insanlığımızın önüne geçtiği gün, mesleğimize, mesleğimizin temel ilkesi olan kamunun haber alma ihtiyacını karşılama görevine ihanet etmiş oluruz. Ama Fatih Altaylı gibi "gazeteciler" için bu daha çok para kazanmak anlamına geldiği sürece bu yazıları biz yazarız ve sadece biz okuruz. 

Yazıma Altaylı'nın köşesinde yer verdiği ne zaman adam oluruz başlığıyla son vereyim. Ne zaman adam oluruz; Bir kadının ölü ve çıplak vücudunu olduğu gibi sür manşetten vermeyi gazetecilik saymadığımız gün. 

*Tabloid: Gazete endüstrisinde kullanılan 430 mm × 280 mm ebatlarında küçük bir gazete formatıdır. Daha çok sansasyonel ve magazin haberleri veren gazeteler tarafından tercih edilen bu basım ebatı,Birleşik Krallık'ta popülerliğini sürdürmektedir. Tabloid gazeteler, büyük şehirlerde metro/otobüs/tren vb. toplu ulaşım araçlarında daha kolay okunabilmesi nedeniyle okuyucular tarafından tercih edilmektedir. 20. yüzyılın ilk yarısında kullanılmaya başlayan format özellikle Batı Avrupa ve ABD'de yaygınlaşmıştır ve kullanımını halen sürdürmektedir. (Kaynak: Wikipedi)

Yorum Gönder

Görüşlerinizi paylaşın

Daha yeni Daha eski