Futbol bitti "yaşasın" ırkçılık



Bir Fenerbahçeli olarak bu onuda çoktan bir şeyler yazmam, çoktan bir şeyler söylemiş olmam lazımdı. Evet Emre'nin Zokoro'ya yaptığı ırkçı saldırısı yenir yutulacak cinsten değil. Ama burada Emre'nin bu hareketinden çok Fenerbahçe ve Fenerbahçelilerin Emre'ye sahip çıkma anlayışı beni derinden yaraladı. Emre, Zokoro'ya bu hakareti ırkçı bir anlamda yapmak istememiş olması zaten işin daha vahim yanı. Çünkü zaten ırkçı bir zihniyet, böyle bir şeyi planlamaz.Zihninin gerisinde bir yerde bu önyargı vardır ve hiddet ya da şiddet bu önyargının dile gelmesine neden olur. 


Burada şunu söyleyeyim, Fenerbahçeli olmamı sağlayan sadece bir takıma olan, futbola olan tutkudan ibaret. Ama böyle ırkçı bir tutumu Fenerbahçe desteklemeye devam ederse artık bu takımı tutmamı sağlayan futbola olan tutkumu da kaybedeceğim. Fenerbahçe taraftarının Aziz Yıldırım'ı desteklemesini anlarım. Ortada neyin ne olduğu belli olmayan bir operasyon var. Burada Fenerbahçe'nin direnişi alkışlanmalı, muhalif duruşu desteklenmelidir. Ama bu duruşu kendi içindeki faşizan bir bakışa karşı gösteremeyen taraftarın muhalif duruşunun nalıncı keseri gibi kendine yontan bir tarafı olduğunu görmek lazım. 


Peki ne olacak? Ne olacağını bilmiyorum ama Emre'ye verilen iki maç ceza gerçekten komik. Emre gerçekten böyle bir şey yaptıysa ve biraz olsun insanlık kaldıysa içinde bu takımı hatta futbolu bırakır. Ben Zokora'nın maçta yapılan bu hakaret sonrası çekip gitmesini, maçı terketmesini beklerdim. Ama maçı terketmedi, Emre ona sarılırken bile yüzündeki gönülsüz ifade gerçekten olayın vehametini anlatmaya yetiyor. Zokora'da onu tahrik etmiş diyecek kadar Fenerbahçe ile yatıp kalkan gözü kör taraftara ise kaybettiği insanlığı bulması için biraz süre vermek gerekir. Ne de olsa bu zamanda insanlığını tekrar bulmak o kadar kolay bir şey değil. Irkçılığa karşı olmak için gereken tek şey insanlık. Çünkü bu melanet şey, insanı insan olduğu için sevmek yerine bir ırka, bir "medeniyete" ait olduğu için sevmeyi merkezine alan ama aslında o sözde sevgisi bile başkalarından nefret etmeye odaklı bir hastalık. Nasıl Ortaçağ için Veba en büyük dert ise, bu çağın vebası da ırkçılıktır. 


Umarım Emre hatasından döner ve fazla uzatmadan özür dileyip verilecek cezaya katlanma yolunu seçer. Biliyorum Emre çantasını alıp gidecek kadar onurlu bir adam değil. Bu noktada, Zeki Sporellerin, Lefterlerin hatırına Fenerbahçe'nin tarihine kara bir leke olarak geçecek hatadan dönmesi, Emre ile yollarını ayırması gerekiyor. Yol yakınken, diğer rakip taraftarlara, takımlara daha fazla malzeme olmadan delikanlıca bu işten sıyrılmak lazım. Ama galiba Fenerbahçe Emre'yi değilde ben hem Feneri hemde futbolu bırakmak zorunda kalacağım gibi geliyor. Bu gidişle benim için futbol sadece halı sahada ter atmaktan ibaret olacak gibi görünüyor. 

Yorum Gönder

Görüşlerinizi paylaşın

Daha yeni Daha eski