Ahmaklığın sosyal hali


Bugün bu konuda çok yazdık ama artık burama geldi derler ya aynen öyle oldu. Beni tanıyan tanır, öyle ayda yılda bir içki içerim, çokta işim olmaz alkolle. Alışkanlığım yoktur, sohbet etmek için içerim öylesine içmem pek. Ama iş milletin içkisine karışmak olunca orada duracaksınız. Sabahtan beri One Love bira değil, müzik festivali, Festival Eyüp meydanında filan değil Santral İstanbul yani Bilgi Üniversitesi Sütlüce kampüsünde demekten dilimde tüy bitti. Eyüp'te kimsenin bira festivali filan düzenlediği yok. Artık bunu kim ortaya attıysa çık çıkabilirsen işin içinden. Hani derler ya delinin biri kuyuya taş atar, kırk akıllı çıkaramaz diye. Hayır twitter ahalisi de bu konuda çok "duyarlı" olduğundan  işimiz daha da zor. 


Önüne gelen hastag'a bakıp, ana Eyüp'te bira festivali yapıyorlarmış, bre zındıklar diye sazanlamasına atlıyor konuya. İki laf söyleyince de, yok dinimizce içki haram, yok gençleri kötü yola sürüklüyorlarmış. Arkadaş zamanında çok mu Nuri Alço filmi seyrettiniz bilmem ama arada dışarı çıkın, şöyle iki bar gezin iki bira için kafanız yerine gelsin. İki bira içmekle kötü yola düşecek adamın zaten niyeti vardır sen ona bira değil, gazoz versen aynı etkiyi yapar merak etme. Sen yıllarca çocuğa içkiyi kötüle, aman içme yavrum de. Baktın olmadı yavrum bari Ramazan'da içme, mübarek ay de. Sonra sen bu insan neden sapıtıyor diye sor. Arkadaş yasaklarsan cazip gelir. Biz içtikte kötü yola mı düştük? Türk örf ve adetleri derler ya birde. Hanginiz o bahsettiğiniz örf ve adetlere göre yaşıyor. Hem ne kadarını biliyorsunuz, nereden geliyor bu adetler, neden adet edilmiş bilgin var mı yok. Ne ala memleket, Eyüp Sultan'da içki içme demesini biliyorsun da, Festival Eyüp Sultan'da değil deyince yan çiziyorsun nedense. Yok Türk örf ve adetleri. Biz buna faşizmin kibarlaştırılmış hali diyoruz. Zaten bu Ramazan'da da birisi örf ve adetlerimizden bahsederse cevabı yapıştıracağım ağzının ortasına. 


Akşam akşam, iyice sinirlendim vallahi. Her şeye katlanabilirim ama insanların ahmaklığına katlanamıyorum. Bari bir şeyi savunuyorsun arkadaşım önce bir araştır değil mi? Adamlara yıllardır yapılıyor şimdi mi aklınıza geldi Eyüp ilçe sınırlarında olduğu diyorsun, cevap hazır yok efendim bu basının suçuymuş. Arkadaş One Love dediğin her sene koca koca duyurular yapar ne basınından bahsediyorsunuz. Buna sosyolojik olarak zeytinyağı sendromu derler. Yok oradan da dönmeyince efendim Türk örf ve adetlerine aykırıymış, alkol bütün kötülüklerin anasıymış. Yok o öyle sizi yemişler yıllarca. Bütün kötülüklerin anası olan insanın ta kendisi. Alkol sadece içinde yatan gerçek insanı ortaya çıkarır. Bir adamı gerçekten tanımak istiyorsan otur iki kadeh içki iç. O zaman nasıl biri olduğunu anlarsın. Yani kimyası bozuk olan alkol değil, insan. Bence bazı insanları yasaklamak gerekir. Hani böyle etrafa zehir saçan zihinleri. Sanki dünyaya başkalarının hayatını zehir etmeye gelmiş ahmak zihniyetleri yasaklamak gerekir. Hani şimdiye kadar yaşasın dedik ama adamlar sadece kendilerine değil artık etraflarına da zarar vermeye başladı. 


Hani Türk örf ve adetlerine uygun değil diyorlar ya içki ona da bitiyorum. Tamam bira Türk içkisi değil de anlarım bir yere kadar. Ama bu topraklar, bu millet kültürünün temelini içkiyle atmıştır. En nadide Türk yemekleri rakı mezesidir mesela. Öyle içki haram at kenara koca bir kültürü. Birde tekrar hatırlatalım, hani anlamayanlar için bu October Fest gibi bir bira festivali değil. Hani meraklısı varsa onlar da aldanmasın sakın. One Love adında 11.si yapılan bir müzik festivali. Ve bildiğim kadarıyla 2008 yılından beri Santral İstanbul yani hani sizce Eyüp'te yapılıyor. Hadi itiraf edin beyler, bu klasik bir Ramazan riyakarlığı. Ramazan'a yakın bir tarihte olmasa aklınıza bile gelmezdi. Hani bundan önce gelmediğine göre adama sorarlar bayram değil, seyran değil eniştem beni niye öptü diye. 


Ne dedik okumadan karar vermeyin. En azından bir iki dakika google yapın dedik. Ama ne oldu dinletebildik mi? Hayır, ne münasebet adamlara göre dünya kendi çevrelerinde dönüyor. Biz bu yeni nesille ne yapacağız. Bütün dünyayı facebook ve twitter üzerinden takip eden. Ya tamam arkadaşlar twitter güzel hoşta ara sıra iki kitap okuyun beyniniz oksijen alsın. Size ağır siyasi kuram kitabı okuyun diyen yok. Yada kafa çalışsın diye felsefe filan okumaya kalkmayın. Hayır yani kitap okuma alışkanlığı olmadığı için mazallah beyninizi yakarsınız, bir daha kitabın kapağını açmazsınız. Ne bileyim bak mesela Kemal Tahir okuyun, Necip Fazıl şiirleri de olur. Hani mesela önce biraz muhafazakar kesimden başlayın okumalara. Belli mi olur işe yarar, düşünmeden konuşmayı ve yazmayı bırakırsınız. Hayır yani beyin dediğimiz şey biliyorsunuz düşünmek için yaratılmış. Onu ara sıra kullanmak lazım. Mesela yazı yazmadan önce biraz düşünün sonra yazın. Zaten düşündüğünüz için önce bir şey yazamayacaksınız. O yüzden dur ya ne yazacaktım diye iki google yapayım derken bir bakmışsınız nur topu gibi bir kendinize ait bir düşünceniz olmuş. Kolay değil ama çalış senin de olur. 

İçki hakkında güzel bir türkü dinleyin mesela, biraz kafanız açılsın. Bu bile iyi gelir.
Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu: Ey zahit şaraba eyle ihtiram
http://fizy.com/#s/1aj9a8

1 Yorumlar

Görüşlerinizi paylaşın

  1. Yararlı paylaşımlarınızla bize yardımcı olduğunuz için teşekkür ederiz.Dell teknik servisi firması olarak başarılarınızın devamını dileriz.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski