Blogger aslında açılmadı

Evet biliyorum fiziken Blogger açıldı, artık serbestçe fikirlerimizi yazma özgürlüğümüzü geri aldık. O zaman yerimize oturup tekrar kapanana kadar beklemeye devam etmeliyiz. Her kapandığında eylem yapa yapa birgün gelir nasıl olsa sıkılırız o zamana kadar böyle devam. Ama işte öyle olmuyor eylem süreci protestodan, eyleme neden olayın olayın sonlanmasıyla bitmiyor, bitmemeli.

Bu sansür neden yapıldı onu incelemek lazım. Nasıl You Tube kişisel bir kaç dava yüzünden kkapatıldıysa bloggerda bu yüzden kapatıldı. 1. Diyarbakır Sulh Ceza Mahkemesi kararını bozmuş, yasağı kaldırmış olabilir ama bu yasağa ortam hazırlayan sansür bataklığını kurutmuyor. Evet Youtube'un aksine bu sefer daha büyük gelen tepki ve içeriğin de kaldırılmasıyla belki de tepkinin kendine gelmesinden korkan Digitürk yasağın kaldırılmasını sağladı. Ama bu yasak bize şunu gösterdi artık sadece içeriğin bulunduğu sayfaya ulşılmasını engellemek gibi bir yol seçilmesi gerekiyor.


Bu yasakların, bu "suçu önleyici" olarak nitelenen ve dava daha sonuçlanmadan yasaklamak gibi kararlar alınmasını sağlayan ilkel yasadan kurtulmamız gerekiyor. Burada hakimine göre farklı yorumlara açık bir yasadan bahsediyoruz. Yarın eleştiri yapılan yazılar bile bu yasanın ağına takılıp blogger ve benzeri sitelerin kapanmasına neden olabilir. Bu da Milliyet Blog gibi ön kontrol mekanizmalı bogların artmasına neden olacak gibi. Birde bu yasakla beraber yine yasağı delerek sitelere girmenin yolları bütün nette dolaştı durdu. Yani her şeye rağmen suçun işlenmesi engellenemiyor. Youtube yasağına rağmen hala insanların siteye rahatça girmesi de zaten yasağın anlamsızlığını ortaya koyuyor.

İnternet özgür bir ortam biz istesekte istemesekte bazı kaçak noktaları olacaktır. Önemli olan bu kaçakların özgürlüğün önünü kapatmayacak derecede asgariye indirilmesidir. Yani özgürlük her şeyin serbest olması değildir ama bugün en demokratik ülkeler bile internet için nasıl düzenlemeler getirecekleri konusunda ikilem içindeler. Bu konuda farklı çözümler üretmek mümkün.Mesela korsanı engellemek adına bugün birçok torrent sitesinin de kapalı olduğunu hatırlatalım. Ancak bu tür yasaklar gerçektende korsanı engelleyemiyor. Artık her sektörün paylaşım ağlarının yeni bir çağın ayak sesleri olduğunu kavraması gerekiyor. Artık yeni bir çağdayız ama bu çağın gerçekten özgürlük mü kaos mu yaratacağını da biz belirleyeceğiz gibi görünüyor.

Yorum Gönder

Görüşlerinizi paylaşın

Daha yeni Daha eski