Tüm gemileri Obama'ya bağlamak



Gerçekten o insanlığın beklediği lider mi? Acaba aradan geçen sekiz yılda azalan umutları giderebilecek mi? Obama'nın mucize yaratacağına ne kadar inanmak lazım? Amerika'da yaşanan bir devrim mi yoksa Amerika kimliğinin yeniden yorumlanması mı?

Obama'nın büyük bir çözüm meleği olduğunu, dünyayı kurtarmaya geldiğini filan sananlar için söyleyeyim rüyadan uyanmak için hala vaktiniz var. Evet Obama Amerikan tarihinde ki ilk siyah Başkan. Ancak siyah olması yani yıllarca ezilen, sömürülen bir ırktan gelmesi Obama'nın şimdiye kadarki ABD Başkanlarından farklı olacağını göstermez. Hatta Obama'nın ciddi anlamda ABD'de bir siyahın çektiği hiçbir sıkıntıyı çekmemesi, çocukluğunu ve ilk gençliğini Hawai ve Endonezya'da geçirerek bütün ırkçı gözlerden uzak kalmış olması örnek olarak gösterilebilir.



Zaten dikkat edilirse Obam hiçbir zaman siyah olmasının üzerine çok vurgu yapmadı. Hatta birçok konuşması klasik bir demokrat başkan konuşması gibiydi. Yani fazla saldırgan olmayan, daha demokrat ve daha kapsayıcı bir tarzı vardı. Zaten bunlar Obama'nın bir farkı değil. Ama belki de Obama'dan beklenen şimdiye kadar hala tam anlamıyla çözüme kavuşamayan, güney eyaletlerde hala büyük sorun olan ırkçılığa bir çözüm bulması. Bu anlamda ABD'de köleliği kaldıran, iç savaşta güneyi yenip barış getiren ABD'nin ikinci kurucusu olarak da anılan Abraham Lincoln gibi bir devrim yaratması bekleniyor. Bugün ABD'de toplumun dışına itilmiş olan bazı siyahların yeniden topluma kazandırılması ve polis teşkilatının ırkçılardan temizlenmesi gibi operasyonlar Obama'dan beklenebilir.




Ama bunun dışında kimse Obama'nın dünya barışı getirceğini filan sanmasın. Tıpkı diğer Demokrat başkanlar gibi savaştan mümkün olduğunca uzak duracaktır. Ama işin içine ABD çıkarları girerse daha kimsenin haberi bile olmadan İran'ı işgal edeceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Amerika yaşamak için savaşa bağımlı, tıpkı şimdiye kadar dünyaya hükmeden diğer milletler gibi. Eğer savaş olmazsa ABD'nin eski yaptırım gücü kalmayacaktır. ABD'yi krizlere rağmen ayakta tutanın bu yaptırım gücü olduğu düşünülürse ABD'nin Obama'yla birlikte bu güçten vazgeçmesi pek mümkün görünmüyor.


Evet Obama iç barışı sağlayabilir, ABD'de herkese eşit vatandaşlık hakkını yazılı olmaktan çıkarıp birebir uygulanmasını belki sağlayabilir, belki insanların önyargısını kırabilir. Ancak bunların hiç biri dünyaya barış getirecek lider tanımlaması için yeterli değil. Obama kim olursa olsun unutmayalım başında olduğu devlet Amerika Birleşik Devletleridir.

Yorum Gönder

Görüşlerinizi paylaşın

Daha yeni Daha eski