Medyanın kriz hali

Hem dünyada hem de Türkiye'de medya büyük bir krize sürüklenmiş durumda. Özellikle Türkiye'de şimdiye kadar kaynaklarını har vurup harman savuran medya şimdi tasarruf amacıyla dizi ve program tekrarlarına başladı. Bu süreç çok yakında yeterli reyting alamayan program ve dizilerin yayından kalkmasıyla devam edecektir.

Peki ama medya gerçekten zarar mı ediyor? Şunu unutmamak gerekir, bugün büyük medya şirketlerinin başında Türkiye'nin en zengin iş adamları oturuyor. Bu insanlar herhalde zarar yapan şirketleri ellerinde tutarak zengin olmadı. Yani hiç kimse zarar eden bir kurumu elinde tutmak istemez. O zaman ortada medyanın zarar etmesi gibi bir durum yok. Peki ya ne var? Buna medyanın kemer sıkması ve şimdiye kadar har vurup harman savurduğu kaynakları daha tasarruflu kullanma dönemi diyebiliriz. Tabii bu tasarrufta en öne çıkan ne yazık ki yine medya çalışanları oluyor.

Zaten daha ortada krizin emareleri tam olarak görülmezken Doğan grubunda servis sayısının azaltılması, konuklar dışında dış yapımlara araç verilmemesi v.b. kısıtlamalar yapılmıştı. Şimdi ise her ay Doğan grubunda işten çıkarılanların listeleri asılıyor. Artık medyada stajyerlerin yediği öğlen ve akşam yemekleri bile masraf olarak görülmeye başlandı. Medyada daha az ama nitelikli elemanla yayına devam etme ilkesi benimsenmiş durumda. Her ne kadar reklam gelirlerinde büyük düşüşler olmasa da şimdiden pastanın küçülmeye başlaması paniğe neden olmuş gibi.


Ama bu durumu daha önce düşünen ve zarar edeceğini gördüğü Kanal 1'i HaberTürk ile birleştiren, yatırımlarını kriz öncesi yapmış olan Ciner'in daha karlı çıktığı söylenebilir. Özellikle dizi gibi çok masraf harcanan yapımlardan kendini kriz öncesi kurtaran Ciner grubu haber programlarıyla kendi belini doğrultmuş gibi görünüyor. Zaten düne kadar zarar gözüyle bakılan haber kanalları bugün bir çok grubun belini doğrultuyor.

Az masraflı haber programları ve özellikle tartışma programları gerçek anlamda kurtuluş reçetesi gibi görünüyor. Tabii bu arada daha önceki krizde de patlamış olan yarışma programları yine daha az masrafa neden olduğu için tercih sebebi olacak gibi. Kısacası yakında ekranlarda yarışma programı patlaması izlersek sakın şaşırmayın.

Yorum Gönder

Görüşlerinizi paylaşın

Daha yeni Daha eski