3G Habercilik

3G bizim için yeni ama gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülke için eski bir teknoloji. Bu teknolojinin özellikle habercilik alanında hem teknik hem de yapısal bazı değişimleri tetikleyeceği daha şimdiden ortada. Uydu bağlantı masrafları eskisine göre azalsa da hala pahallı bir teknolojiydi. Şimdi ise hala eksiklikleri olsa da alternatif ve çok daha ucuz 3G teknolojisi özellikle televizyon haberciliğinin hayatını kurtaracak gibi.

Ekonomik kriz ile birlikte çok büyük bir finansman sıkıntısı yaşamaya başlayan görsel medya belki Türkiye'de değil ama dünyada 3G ve 4G ile sırtından büyük bir yükü atacak gibi görünüyor. Bu gelişim internet haberciliğinin de canlı yayından tutun da görüntülü haberlerin çabucak yüklenebilmesi gibi bir yığın imkan getiriyor. Çünkü bildiğiniz gibi 3G normal ADSL bağlantısına göre daha geniş bir ağ bağlantısına imkan tanıyor.


Ancak dediğimiz gibi 3G'nin sorunları var. Özellikle uydu bağlantısının aksine ses ve görüntünün yayına ulaşmasında rahatsız edici boyutta bir gecikme olması. Dikkat ederseniz televizyonda soru cevaplı bağlantılar hala uydu üzerinden yapılıyor. Çünkü böyle bir gecikme seyirciyi rahatsız edecek düzeyde bir beklemeye neden olabilir. Aynı zamanda her ne kadar geniş bant teknolojisi kullanılsa da görüntü de yaşanan en ufak bir hareketlenmenin bile görüntünün bozulmasına neden olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Pek kamuoyunun bilmediği diğer bir nokta ise 3G için kullanılan bağlantı aparatlarının bataryaları ancak belli bir süre dayanabiliyor ve bu bataryalar dolması da uzun sürüyor. Bu batarya sorunu da çözülmeden 3G'nin hali hazırda uydu bağlantısının yerini alması zor görünüyor.

Tüm bu eksilerine karşın 3G'nin lobisinin güçlü olması, üç rakip firmanın teknolojiyi yaygınlaştırmak için her türlü teknolojik gelişimin önünü açması gelecek için umut verici. 3G'nin blog haberciliği açısından da dünyada yarattığı değişimi Türkiye'de de yavaş yavaş yaratmaya başladığını söyleyebilirim.

Blog haberciliği ve 3G'nin nasıl bir değişim yaratacağı daha geniş bir şekilde farklı bir yazıda ele elınması gereken bir konu. Onun için bu yazıyı 3G hakkında medyanın nasıl bir yola gideceğine dair bir rehber olarak ele almak lazım. Bu konuda ki yazılarım devam edecek.

Yorum Gönder

Görüşlerinizi paylaşın

Daha yeni Daha eski