Şemdinli'de neler oluyor?



Şemdinli'de neler oluyor? Son on gün içerisinde Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde yaşananlar hakkında sosyal medyada verilen bilgiler dışında hiç bir bilgiye ulaşmak neredeyse mümkün değil. Zaten ulusal medya tamamen Genel Kurmay ve hükümetin güdümünde haberciliği benimsemiş ve susun dediklerinde ağzını bile açmıyor. Hani gazeteci bunu yaptığında iliştirilmiş oluyor peki ama bunu bir medya kurumu yaptığında ne oluyor bunun adı? İliştirilmiş medya dersek çok ayıp kaçmaz herhalde. Dünya basını ise gerekli olan bilgileri PKK'nın resmi yayın organlarından elde ediyor. Çünkü ne Genel Kurmay ne hükümet yani devlet bu konuda resmi ne de gayri resmi hiçbir bilgi paylaşımında bulunmuyor. Hatta öyle ki, geleneksel medya şu an için çatışmanın devam ettiği bölgeye muhabir bile göndermiş değil. 


Ancak medyanın burada kaybettiği en önemli nokta PKK'nın bu büyük taktiksel değişimini görmemiş olması. Şu anda PKK, kuruluşundan bu yana ilk olarak bu kadar uzun bir çatışma ile Türk ordusuna karşılık veriyor. İlk olarak bir bölgede hakimiyet kurmak adına çatışmaya giriyor. Daha önce sadece pusu kurarak çatışmaya giren bir terör örgütünün bu şekilde taktik değiştirmesi çok ilginç. Her ne kadar bu taktiksel değişimin sebebi olarak Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin beş şehri ele geçirmesi ve Barzani'nin buna desteği olarak görülse de, PKK'nın bunu reddettiği görülüyor. Daha önceden Şemdinli'deki bu saldırının planlandığı söyleniyor. Her iki durumda da bu birilerinin Ortadoğu'da düğmeye bastığının kanıtıdır. Hatta PKK'nın yaptığı bu itiraf, Suriye'de ortaya çıkan bu gelişmenin bile planlandığını gösteriyor. 


Tekrar ilk soruya dönmek gerekir. Şemdinli'de neler oluyor? Bölgede yaşayanlardan gelen bilgilere göre, Şemdinli'de bir çok köy boşaltıldı. Türk ordusu, köylerin içinde konuşlanmış teröristleri vurmak için, havadan sivil hedefleri de hedef alarak büyük bir operasyon gerçekleştiriyor. Ancak iddiaya göre Türk ordusu bölgeye karadan operasyon düzenlemekte zorlanıyor. Şemdinli'de yolları tutan ve kayıp vermesine rağmen teröristlerin  direnerek çekilmediğine dair haberler ulaşıyor. Ama tüm bu gelişmelere rağmen ne Türkiye'de bu konuda açıklama yapılmış değil. PKK'nın Türk ordusunun kendi askerlerini bile bombardımanda öldürdü iddiasına da kimsenin yanıt vermemesi şüphelendirici.Yine bölgeden gelen görüntü ve fotoğraflarda, Şemdinli'nin üzerindeki yoğun duman, silah ve bombalama sesleri de dikkat çekiyor. Devlet resmi açıklama yapmasa da, tarlasını, hayvanını bırakıp kaçan köylüler, askerlerin köyleri bombaladığına dair bilgiler veriyor. Kısacası Şemdinli'de insanlar ölüyor, askerler şehit oluyor ama birileri milletin vereceği tepkiden korkup basını susturuyor. Dikkat edin haberlerde ancak operasyon devam ediyor şeklinde haberler var. 


Kaç gündür hangi tartışma programında PKK'nın giriştiği bu işgal operasyonu irdelendi. BOP'nin Türkiye ayağı olduğu ortada olan bu operasyonda PKK nasıl oluyor da Türk Ordusu karısında bu kadar dirayet gösteriyor. Daha önce birçok kez karşı karşıya yapılan çatışmalarda büyük can kayıpları veren bir terör örgütü neden böyle bir yola girdi? Bu askeri desteği kimden alıyor. Ama nedense bu soruları soran yok. Bir taraf, Şemdinli halkını suçluyor ve teröristlerin köylerden ateş açmasına dem vuruyor. Peki ama eli silahlı bir terör örgütüne karşı sivil halk ne yapabilir. Bu elbette bir taktik ve Türk ordusunun sivilleri hedef almasını amaçlıyor. Peki Türk Ordusu ne yapıyor? Köyleri bombalıyor, ormanları ateşe veriyor. Şimdi diyeceksiniz peki ama ne yapsın? Bunları yapmaması gerektiği ortada. Sivilleri hedef alan her türlü saldırı PKK'nın ekmeğine yağ sürmektedir. Ve bu saldırılara haklı olarak Ulusal ve Uluslararası insan hakları örgütleri tepki koyuyor. Bugün savaş dediğimiz katliamın bile insani kuralları vardır. Ve belli ki Uludere sonrası ders almış olan Türk Ordusu, şimdi sivil kayıpları önlemek adına basını susturmayı tercih etmiş. Ama işte bu insanların ölmesini engellemiyor. Şu anda bölgede sivil kayıp var mı, askerlerimiz ne durumda, Şemdinli kimin kontrolünde gibi bilgileri sağlıklı olarak alamıyoruz. Suriye ve Irak'ın Kürt bölgelerinin politik ve askeri olarak işbirliğine başlaması sonrası PKK'nın bu girişimi iyi incelenmeli. Ben bu girişimin askeri olarak başarılı olacağını düşünmüyorum. Ama bu bilgi saklama durumu yüzünden PKK'ya büyük bir propaganda sahası açılmış olabilir. Şu anda Uluslararası medya Şemdinli olayını izliyor ve haber aldığı kaynaklar çoğunlukla PKK'ya yakınlıklarıyla biliniyor. Bölgede Türk medyasının olmaması ve Türk devletinin konu hakkında herhangi bir bilgi paylaşımında bulunmaması bu durumun ana sebebi. 


Şu anda Şemdinli'de çocukları askerlik yapanlar, akrabaları bölgede yaşayanlar ve aslında insani açıdan endişesi olan insanlar aynı soruyu soruyor: Şemdinli'de neler oluyor? Cevabın nasıl ve kimin tarafından verileceği belki de bölgenin kaderini belirleyecek. 

Yorum Gönder

Görüşlerinizi paylaşın

Daha yeni Daha eski