Sosyal ırkçılık hortladı





Ben bu sayfalarda bin kere yazmaktan bıktım ama insanlar sosyal ağları ırkçılık alanı olarak kullanmaktan bıkmadı. Benim her seferinde midem kalktı, insanlığımdan utandım ama bunları yazanlar aynada gördükleri şeytanı bile kendi suretleri sanıyor. Önce olaydan bahsedelim. Bildiğiniz üzere kısa süre önce Hakkari'de karakollara yapılan eş zamanlı PKK saldırıları sonucu 8 şehit verdik. Bu sayfalarda PKK'nın bölgede hakimiyet kurmak adına çabaları olduğunu ve Şemdinli'de direnişe geçtiğini yazmıştım. Son gerçekleşen saldırıda PKK'nın Şemdinli çatışmasının sınırlarını genişletme çabasında olduğunu kanıtlıyor. 

Bu işin analiz tarafı. Ama birde işin insani kısmı var. Bu saldırıyı kendince protesto etmek isteyen faşizan düşüncelerin, "açılım değil katliam istiyoruz" şeklindeki sözde protestosu gerçekten insanlığımdan utandırdı. Ama bunu yazanların ve savunanların insanlıktan utanmak gibi bir dertleri yok. Katliamı savunmayı medeniyetten sayan, kendince iyi bir iş çıkaran klavye faşistleri gerçekten bu ülkenin nasıl bir hale geldiğinin açık göstergesi. Yazan ama düşünmeyen, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan ve bilmediklerinin kölesi haline gelen kayıp bir kuşak ile karşı karşıyayız. Ben şimdi bu sayfalara yazacak bir şey bile bulamıyorum. Ne denilebilir bu zihniyete. Bir ara acaba trollcülerin yeni bir sazan avı mı diye düşünmedim değil. Ama başlıkta bunu savunan insan müsveddelerini görmem tekrar hayal kırıklığına uğramama neden oldu. 

Birde bunu, biz PKK'ya karşı katliam istiyoruz diye savunanlar var. İşte burada yakın Türkiye tarihi derslerimiz başlıyor. Bildiği tarih Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı ötesine geçmeyenler için tek seansta özet halinde bir Türk yakın tarihi özeti geçeceğim. Her ne kadar bir tür genelleme gibi gelse de vereceğim formülleri karşılaştığınız güncel olaylara uyguladığınızda gerçekleri görmeniz kaçınılmaz olacaktır. Hani diyorsunuz ya, açılım değil, katliam istiyoruz lafı PKK için. İlk can alıcı soru geliyor, PKK derken sadece dağa çıkmış teröristler mi kast ediliyor? Peki Devletin her kucak açtığında dayak attığı, PKK yanlısı Kürtler onlarda bu katliam planınıza dahil mi? Yoksa onlara tecrit gibi bir plan mı öngörüyorsunuz? Hadi diyelim bir PKK'lı silahını bırakmış, teslim olmuş hala katliam yapmak gerekir mi?

Ama bu sorulara ne yanıt vereceğiniz belli. Hepsini öldürün, katledin diyeceksiniz. Nereden mi biliyorum, twitterda o başlığa yorum yapanların içindeki o nefreti görmek o kadar kolay ki, kendileri bile insanlıktan çıktıklarını farkedebilmiş değil. Türkiye tarihinde yaşanan birçok katliamda bu genellemeci, şiddet yüklü terimsel dilin etkin olması bir tesadüf müdür? Maraş katliamında, Sivas'ta, 6-7 Eylül olayları ve bu ülkenin yaşadığı birçok katliamda bu tehlikeli dil hep devrededir. Siz sadece PKK'lı teröristleri kastedebilirsiniz. Tabii bana göre kimse terörist bile olsa ne linci ne de katliamı hak etmez. Ama işte siz sadece bu kastı yapsanız da insanların bunu bütün Kürtlerin katledilmesi gibi tehlikeli bir noktaya çekmeyeceğini bilemezsiniz. Tarih bize bu tür tehlikeli genellemelerin bu topraklarda çok insanın çok kültürün yok edilmesine neden olduğunu gösteriyor. Zaten şimdiden işi Kürtlerin yok edilmesi gibi iğrenç bir noktaya çekenlerde yok değil. İletişimde sizin ne anlattığınızdan çok karşı tarafın ne anladığı önemlidir. Belli ki aklını demir kafeslerin ardında zincirleyenler bu mesajı kendilerine göre yorumluyor. 

Peki gelelim dananın kuyruğunun koptuğu yere. Bu katliam gerçekleşebilir mi? Öncelikle Türkiye'deki twitter ahalisinin eylemsel başarısının çok iyi olmadığı aşikar. Hem gerçekçi olmak gerekirse böyle ahmakça bir girişim bu ülkede iç savaşa neden olur. Kürtler bu ülkede azınlık değil ve elleri armut toplamıyor. Yani olur ya bazı aklı eveller silah alıp Kürt öldürelim diye yola çıkarsa bu ülke büyük bir kaosa sürüklenebilir. Ben bu ergen zihniyetin sanal alemdeki bu gazlanmayla rahatlayacağı görüşündeyim. Ama işi ciddiye de almak gerekir. Evet sonuçta sanal alem ama böyle tehlikeli bir dil ancak ayrışmaya neden olur. Ama işte milliyetçi, faşizan dil terörzmin en büyük dostudur dediğimizde algılayamıyorlar. Bugün PKK'nın ve bu sözüm ona milliyetçilerin aynı faşizan dilden beslenmesi acaba bir tesadüf mü? Birisinin Kürt, birisinin Türk milliyetçisi olması farklı olmalarına yeter mi? Kabul etmesinizde, sosyal ağlarda Kürtlere ölüm nidaları atanlar bu ülkenin bölünmesine PKK kadar hizmet ediyor. Bu biraz ağır gelebilir ama işte ne yapalım hayat biraz ağırdır, sosyal medyada "kahramanlık" yapmaya benzemez. 

Yorum Gönder

Görüşlerinizi paylaşın

Daha yeni Daha eski